Climatologii din Germania și China au descoperit că trecerea de la beton, în clădirile cu 4-12 etaje la lemn va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 100 de miliarde de tone. Pentru implementarea planului ar trebui plantate aproximativ 140 de milioane de hectare de pădure.
Lucrarea a fost publicată în revista Nature Communications. Rezultatele au fost anunțate marți de serviciul de presă al Institutului Potsdam pentru Cercetarea Climei (PIK).
De regulă, cimentul este acum produs prin arderea în cuptoare clincher. Ca rezultat, o cantitate mare de CO2, funingine, ioni de metale grele, diverse gaze corozive și alte substanțe periculoase ajung în atmosferă. În ceea ce privește cantitatea de emisii, acestea sunt comparabile cu greutatea cimentului produs, ceea ce face din această industrie una dintre cele mai mari surse de gaze cu efect de seră antropice – ele reprezintă aproximativ 10% din total.
Cercetătorii și-au propus să afle cât de mult ar fi reduse emisiile prin trecerea de la clădiri rezidențiale și de birouri joase din beton și structuri metalice la clădiri din lemn și alte materiale de construcție regenerabile.
Pe baza acestei idei, oamenii de știință au calculat câte plantări suplimentare de copaci ar fi necesare pentru a atinge acest obiectiv și, de asemenea, au calculat cât de mult ar fi reduse emisiile de gaze cu efect de seră ca urmare a reducerii producției de beton și oțel. În plus, climatologii au evaluat modul în care astfel de schimbări în utilizarea terenurilor vor afecta agricultura.
Calculele au arătat că pentru implementarea acestor planuri ar fi necesară plantarea a aproximativ 140 de milioane de hectare de pădure. Potrivit oamenilor de știință, astfel de zone de plantații forestiere noi sunt realizabile în practică. Potrivit autorilor, acestea nu vor afecta terenurile agricole folosite astăzi pentru cultivarea culturilor.
Tranziția la construcția de case și clădiri din lemn ar permite omenirii să reducă cantitatea de emisii asociate cu producția de ciment și oțel cu aproximativ 100 de miliarde de tone până în 2100, ceea ce este comparabil cu cantitatea totală de emisii de CO2 de-a lungul mai multor ani. Acest lucru va simplifica foarte mult punerea în aplicare a Acordurilor de la Paris și a altor măsuri de combatere a încălzirii globale, au concluzionat oamenii de știință climatologi.
Sursa articol: adevarul.ro
Comentarii recente