Decizia de a construi o casa ne pune si in fata unei dileme: ce este mai confortabil ( si din punct de vedere financiar ) sa construim? Casa cu parter sau cu mansarda ?
Cum evolueaza pretul, care sunt avantajele si dezavantajele , care este solutia ideala ?
Mai intai, trebuie sa stim ce ne dorim ( si cat de mult ne dorim). Apoi, putem trece sa analizam dupa mai multe aspecte :
Din punct de vedere constructiv : o casa pe parter ridica mai putine probleme cand ne gandim la regimul de inaltime, la executia in sine a lucrarilor ( ce nu necesita schele pe o inaltime mare) si la problemele legate de protectia muncii pe santier ( cu privire la lucrul la inaltime) . fundatia in linii mari nu suporta diferente majore intre cele doua variante , avand in vedere ca fundatia este decisa in principiu de adancimea de inghet si incarcare . casa cu parter va avea in comparatie atat fundatia cat si acoperisul pe suprafata dubla fata de casa cu mansarda – pentru acceasi suprafata desfasurata .
necesarul de teren pentru construirea unei case cu parter este dublu fata de o casa cu mansarda si deci , un minus pentru proprietarii care detin o suprafata limitata de teren .
constructiv, o casa doar cu parter se realizeaza mult mai usor decat cea cu mansarda dar cu minusuri la suprafetele realizate pentru fundatie si acoperis dar si cu un necesar dublu de teren disponibil
Din punct de vedere functional : casa cu mansarda are marele avantaj ca poate separa cele doua spatii : spatiul de zi si spatiul de relaxare (dormitoarele ) . fata de casa cu parter, avem nevoie insa de un spatiu suplimentar necesar scarii de acces la etaj care de regula foloseste un minim de 2 x 4 m2 , deci , un minus de aprox 8 m2 .
Functional, casa cu mansarda este in avantaj pentru separarea spatiilor si cu un minus pentru casa scarii
Din punct de vedere financiar : comparand plusurile si minusurile anterioare , putem observa ca o casa cu parter se realizeaza mult mai usor datorita regimului scazut de inaltime dar, cu costuri suplimentare la aceeasi suprafata comparata pentru realizarea fundatiei si acoperisului dar recupereaza prin diferenta de la suprafata desfasurata penteu casa scarii ( la casa cu mansarda) . in final, totusi – comparand costurile suplimentare, casa cu parter este mai scumpa decat casa cu mansarda cu aprox 10-15% fara sa includem si disponibilitatea unei suprafete de teren reduse cu 50% fata de casa cu parter.

Cand nici un factor din cei enumerati anterior nu sunt importanti pentru dvs, alegerea poate fi influentata de ….peisaj, de vecini sau poate de aprobarile ce sunt necesare pentru constructia casei .
Totul trebuie foarte bine analizat astfel incat , proiectul dvs sa reflecte chiar ceea ce va doriti cu adevarat : casa dorita si spatiul de relaxare mult visat !
Succes!