Nu orice casa ce foloseste lemnul ca si material de constructie , este sau poate fi la final o casa de locuit permanent , cu caracteristicile recomandate de normativele in vigoare .
Ne-am obisnuit in ultimii ani sa auzim ca in cazul in care nu avem suficienti bani pentru constructia unei case traditionale pe caramida , putem alege varianta alternativa mult mai ieftina : casa pe structura de lemn! Gresit! Total gresit!
Da, am vazut variante constructive a unor case ( pe structura de lemn) , care sunt de fapt – magaziile de lemn din anii bunicilor nostri ,realizate din grinzi de lemn de 8sau10 cm grosime , placate cu modernul OSB si polistirenul clasic pentru exterior , racordate la utilitati si in care se monteaza gresie faianta si parchet . Dar din nefericire, aceste constructii nu sunt in nici un caz – casele moderne pe structura de lemn care se construiesc peste tot in Europa si nu numai!
Peretele unei case pe structura de lemn ce respecta normele europene , este de 9 ori mai eficient decat peretele unei case traditionale! O casa moderna pe structura de lemn , foloseste ca strat izolator – celuloza si nu vata “minerala” sau cel putin vata bazaltica ( desi este mult mai slaba ca si caracteristici decat celuloza)
Casa moderna pe structura de lemn , se construieste in Europa nu ca o alternativa la casa traditionala ci ca o varianta moderna a habitatului care se doreste cat mai aproape de natura , sa fie cat mai ecologic si sa consume cat mai putina energie atat pentru realizare cat si pentru intretinere .
Pretul unei case pe structura de lemn in Europa este peste casa de caramida pentruca este vazuta si perceputa ca o casa superioara calitativ si nu se face rabat de la calitate. Normativele ce se aplica sau sunt recomandate , duc catre realizarea unei case cu pierderi mici de caldura, ce aproape se intretine singura ( consumul energetic lunar este foarte scazut ).

In Romania , casele pe structura de lemn – sunt ( inca) la inceput de drum  si se intalnesc foarte multe variante constructive – tocmai din lipsa unei preocupari a autoritatilor care sa priveasca casele moderne pe structura de lemn ca fiind viitorul in constructiile rezidentiale . Cu siguranta ca daca ar exista mici subventii asa cum exista in alte tari ( acolo exista nu pentru a incuraja construciile ecologice , ci pentru a stimula protejarea consumului inutil de energie – prin realizarea caselor eco) , casele pe structura de lemn s.ar dezvolta mult mai rapid si clientii ar fi mult mai preocupati de alegerea unui constructor cu experienta in domeniu, in detrimentul pretului ( un “constructor” fara experienta care construieste dupa cum considera ca este bine , nu este ieftin ci foloseste materiale de proasta calitate sau mult mai putine!!)