Case lemn de calitate

Case lemn de calitate – Se vorbeste mult in ultimul timp despre casele pe structura de lemn .
Se spun si lucruri bune dar si mai putin bune – multe din necunoasterea acestor tipuri constructive de case .  Sa le luam pe rand :

1.  Se spune ca aceste case lemn la cheie pot fi mai ieftine cu pana la 30 – 40% decat casele traditionale din caramida si beton.  Fals!
Daca ne raportam la perioada de glorie  a constructiilor in Europa deci  si  la noi , cand pretul mediu /m2  al unei case traditionale era in jurul a o mie de euro  , da- era adevarat . Dar sa nu uitam ca pretul acestora era majorat artificial de ofertanti – fara nici o justificare economica , iar bani pe piata erau . Din 2008 si pana in prezent , pretul constructiilor noi la casele individuale a scazut cu  aproximativ 50% si se pare ca este in curs de  stabilizare . Pretul caselor pe structura de lemn , nu a cunoscut o depreciere semnificativa deoarece , pretul materialelor componente nu a scazut  ci dimpotriva – s.a majorat . Pretul real al unei case pe structura de lemn  ( nu a unei case  de lemn ) – obligatoriu trebuie sa fie mai mare decat al unei case traditionale , deoarece este ( sau poate fi ) ecologica si pasiva ( sau cel putin de clasa A energetic)
Aici  se cuvine o explicatie
Sa definim mai intai casele pe structura de lemn si prin ce se diferentiaza de o casa traditionala pe caramida:
– fundatia este identica – din punct de vedere al adancimii – unde obligatoriu se realizaeaza pana la adancimea de inghet . Incarcarea fundatiei  este diferita de a unei case traditionale – avand masa undeva la aproximativ 25% din totalul celei pe caramida si beton . De regula se realizeaza o fundatie continua – la fel ca si  la casa pe caramida
– structura de rezistenta este in totalitate din lemn de rasinoase , o structura prefabricata realizata din panouri de lemn – dimensionate pe baza proiectului de arhitectura si  folosind programe speciale de dimensionare ce pot oferi  detalii constructive absolut necesare la montaj
aceasta este diferenta cea mai mare intre cele doua variante constructive
– peretii sunt realizati  in grosimi de aproximativ 30cm – placati pe ambele fete cu OSB si in interior se recomanda injectarea de material tratat ignifug – celuloza in densitate de 45-70 kg/m3 .  spre deosebire de casele traditionale , componenta  peretilor unei case pe structura de lemn – confera acestora un mare avantaj energetic – fiind de pana la 9 ori mai eficient
– elementele de finisaj interior si exterior sunt identice
Trebuie sa diferentiem casele de lemn de casele pe structura de lemn. Primele, sunt realizate integral din lemn si de regula se intalnesc in zone de munte, se construiesc pentru  zone de vacanta , mai putin de locuit permanent  dar, necesita cheltuieli destul de mari de intretinere periodica ( elementele de lemn expuse – trebuiesc protejate atat ignifug cat si hidrofug cel putin din 2 in 2 ani )

Concluzie punct 1 –  casele pe structura de lemn in momentul de fata nu sunt mai ieftine in comparatie cu cele traditionale din caramida si beton

2. Costurile de intretinere sunt mai mari decat la o casa pe caramida si beton.  Fals!
Casele pe structura de lemn – avand aceleasi finisaje atat la interior cat si la exterior , nu sunt necesare costuri suplimentare de intretinere

3. Casele pe structura de lemn sunt mai putin trainice.   Fals! 
Casele de locuit individuale sunt normate la 50 de ani – indiferent ca sunt pe structura de lemn , metal , bca sau  caramida .  O casa bine intretinuta poate dainui in timp sute de ani si la fel  de bine se poate distruge in cativa ani – indiferent  de materialul constructiv .  Materialele folosite pentru  structura de rezistenta a casei –  respectiv lemnul  si  placile OSB , daca sunt protejate corespunzator – conform normativ pentru executia acestei faze – sunt rezistente in timp – in primul rand datorita capsularii totale a peretilor exteriori  si interiori . Deteriorarea apare doar din neglijenta in executie ( peste 90% din casele executate in Romania se fac fara sa se respecte standardele in vigoare!!) dar mai ales in exploatare.
Din aceste motive, a fost infiintata Asociatia Constructorilor de case pe structura de lemn din Romania – Romwoodhouse .

4. Casele pe structura de lemn prezinta un mare pericol de incendiu.   Fals! 
Cauza cea mai mare pentru izbucnirea unui incendiu  o reprezinta instalatia electrica – mai bine spus – improvizatiile .  Tehnologia actuala este foarte avansata si in mod normal , daca sunt respectate normele – nu exista nici un risc la incendiu din aceasta cauza .  Avand in vedere ca interiorul  si  exteriorul  sunt identice ca si la casele traditionale din caramida sau bca , riscul nu este mai mare – din alte cauze externe – decat la acestea . In consecinta , confuzia caselor pe structura de lemn – cu  casele de lemn ( pe care le.am explicat anterior)  este mare si  cel mai  grav este ca nici  arhitectii nu se grabesc sa inlature confuzia (  este mai comod sa se execute ceea ce se cunoaste decat sa se realizeze o casa pe structura de lemn pentru care e necesar un program de proiectare costisitor ca si pret).

Daca vreti sa stiti mai multe detalii despre lemn si proprietatile lui puteti accesa acest link. Pentru mai multe detalii despre case lemn de calitate puteti folosi pagina noastra de contact.