Unul dintre motivele de îngrijorare în zona de construcții din acest an este dat de scumpirea materialelor, evoluție la care sunt atenți atât producătorii, cât și firmele de construcții, dezvoltatorii, dar și consumatorul de rând.

În primul rând, scumpirea materialelor de construcții îi afectează pe producători și pe distribuitori, care se confruntă cu o criză a materiilor prime, ceea ce a dus la scumpirea acestora, prin urmare și la o creștere a prețurilor de desfacere.

În al doilea rând, scumpirea s-a resimțit la constructori și la dezvoltatori, care au fost nevoiți, fie să-și asume pierderile sau marjele de profit mult mai reduse decât cele planificate inițial, deoarece multe dintre proiecte au fost puse pe hârtie înainte să accelereze trendul scumpirilor, fie să crească la rândul lor prețurile pentru lucrările și/sau proiectele, împărțind pierderile cu cumpărătorul.

Nu în ultimul rând, efectul de domino se încheie cu impactul în prețurile pentru consumatorul final. Costurile mai ridicate ale construcțiilor se văd și în scumpirea locuințelor, care oricum s-a produs pe fondul unei evoluții surprinzătoare a cererii, în pofida contextului creat de pandemie.

Dar cât de îngrijorătoare scumpirea materialelor de construcții? Este o temere reală sau nivelul de îngrijorare este exagerat?

Când și de unde a început scumpirea materialelor de construcții?

Principalele cauze sunt:

  • scumpirea materiilor prime, care a fost la rândul ei cauzată de reducerea stocurilor, în condițiile în care producția a scăzut în perioadele de lockdown;
  • scumpirea carburanților, pe fondul reducerii producție de petrol, care a dus la creșterea costurilor de transport, în condițiile în care majoritatea materiilor prime vin din Asia;
  • dorința jucătorilor din Europa de a reduce costurile, ce a cauzat o dependență față de fabricile din Asia.

Când a început?

La finele anului trecut, când criza stocurilor de materii prime a început să devină tot mai acută, oferta nereușind să facă față cererii.

În condițiile unei cereri ridicate, materialele de construcții au început să crească.

Scumpirea cea mai mare a venit din zona producție a fierului, care, din calculele noastre, a fost undeva la între 30 și 50%Și al doilea factor, pentru scumpirile adiacente, a fost creșterea prețurilor carburanților, a petrolului, care a influențat foarte mult atât energia electrică, dar și partea de construcții.”

Citește articolul pe wall-street.ro.