Prețul lemnului de lucru, atât la rășinoase cât și la foioase, a atins maxime istorice, dublându-se într-o singură lună din cauza ofertei limitate de pe piața internă. Anumite amenajamente silvice au expirat, iar legislația în vigoare este limitativă. În plus, există o cerere foarte mare din SUA, unde piața construcțiilor a explodat. Efectele se văd deja în industria mobilei prin creșterea costurilor, dar s-ar putea resimți la iarnă și în rîndul populației care se încălzește cu lemn.

Prețul lemnului s-a dublat în luna mai față de aprilie 2021, iar anumite materiale lemnoase precum lemnul fasonat, PAL-ul brut, MDF-ul și placajul lipsesc din piață, atrag atenția producătorii de mobilier reprezentați de Asociației Producătorilor de Mobilă din România – APMR. ” Producătorii de mobilă au de înfruntat cea mai gravă criză din perioada recentă. Prețul lemnului și lipsa anumitor materiale determină închiderea multor capacități de producție sau nerealizarea comenzilor primite din cauza neîncadrării în costurile de fabricație.”, a declarat Aurica Sereny, președinta Asociației Producătorilor de Mobilă din România – APMR.

Efectele s-ar putea resimți de la toamnă și în rândul populației, prin lipsa și creșterea prețurilor la lemnul de foc.

Cui se datorează scumpirea lemnului?

Scumpirile sunt puse de către reprezentanții asociațiilor din industrie pe seama ofertei limitate generate de suprareglementarea sectorului. Practic, pentru a limita tăierile ilegale, guvernanții au modificat legislația aplicabilă dar au creat blocaje și pentru cei ce exploatează legal.

Sursa: www.economica.net