Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din România se vor putea înscrie, probabil, din septembrie 2022 la noua schemă de ajutoare de câte 50.000-500.000 de euro, finanțată din fonduri europene, pentru investiții în panouri fotovoltaice, turbine eoliene, izolarea termică a propriilor clădiri și alte măsuri de eficiență energetică, a anunțat, vineri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

De asemenea, probabil în august-septembrie, se va deschide și schema 4.1.1-POC Bis – care reprezintă un fel de prelungire a schemei de investiții IMM 4.1.1-POC deja stabilită, dar pentru un număr mai limitat de coduri CAEN.

Guvernul a adoptat vineri ordonanța prin care se instituie noile ajutoare de stat și de minimis pentru IMM-uri, vizând eficientizarea energetică și producția de energie verde, precum și 4.1.1-POC Bis, de investiții IMM.

Ajutoarele IMM pentru fotovoltaice, eoliene, anvelopări

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene estimează că, la schema de ajutoare IMM pentru energie verde și eficiență energetică vor fi finanțate peste 1.800 de firme beneficiare (IMM și companii mari), dintr-un buget total de 500 de milioane de euro.

„O primă direcţie de acţiune este cea legată de eficienţa energetică pentru IMM-uri, aşa încât IMM-urile vor putea accesa granturi cu valori cuprinse între 50.000 de euro şi 500.000 de euro pentru două tipuri de investiţii care îi ajută în această perioadă complicată la gestionarea cheltuielilor cu utilităţile. O primă categorie de investiţii este cea legată de eficienţa energetică, şi anume ea priveşte reabilitarea termică, eficienţa energetică a clădirilor industriale pentru a putea gestiona costurile de funcţionare şi costurile pe care le au cu activitatea curentă şi, pe de altă parte, o a doua categorie de investiţie este cea destinată producerii de energie verde pentru activităţile care ţin de producţie şi fluxurile tehnologice ale acestora. Estimăm un număr de peste 1.800 de beneficiari, IMM-uri şi, de asemenea, bugetul total care a fost aprobat pentru accesare de fonduri este de 500 de milioane de euro”, a declarat Marcel Boloş, citat de News.ro.

El a menţionat că apelul de proiecte va fi pregătit de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cel mai probabil în luna septembrie va fi lansat oficial.

Boloş a adăugat că şi autorităţile publice locale vor putea accesa fonduri europene pentru eficienţa energetică.

„O a doua categorie de măsuri, în premieră, pentru ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene priveşte eficienţa energetică pentru autorităţile publice locale, primăriile, astfel, vor putea să acceseze fonduri europene pentru gestionarea costurilor cu serviciile publice din domeniul educaţiei, sănătăţii, din ceea ce înseamnă inclusiv partea de alimentare cu energie termică a populaţiei, adică pentru ceea ce înseamnă încălzire, pentru ceea ce înseamnă iluminatul public sau transportul public în comun de călători. Deci, măsurile vizează independenţa energetică pentru autorităţile publice locale, astfel încât costurile cu utilităţile la aceste categorii de servicii publice să poată să fie gestionate în mod eficient şi, mai ales, să poată să treacă cu bine peste această perioadă complicată pentru autorităţile publice locale şi să poată să facă faţă acestor categorii de costuri”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

El a menționat că şi acest buget este tot în valoare de 500 de milioane de euro.

„Bugetul este, de asemenea, de 500 de milioane de euro. Sunt două categorii de granturi: pentru consumul propriu al acestor servicii publice pe care le-am menţionat, granturile sunt între 500 de mii de euro şi 5 milioane de euro şi, de asemenea, sunt proiecte care permit inclusiv partea de comercializare a energiei verzi obţinute din implementarea acestor proiecte pentru care valoarea granturilor este între 5 milioane de euro şi 15 milioane de euro”, a mai afirmat Marcel Boloş.

Citește articolul în întregime AICI.