Contrar unor așteptări, nici luna mai, când a plouat și am avut parte de un aport semnificativ al energiei hidro, nu a calmat prețurile din piața de energie electrică. După primele cinci luni ale acestui an, prețul spot este dublu și jumătate față de cel din 2020 și, oricum, cel mai mare din istorie ca medie a acestui interval. Prețurile de serviciu universal plătite de populație cresc deja de la 1 iulie, iar speranțe de ieftiniri ulterioare nu se întrevăd.

Luna mai, care tocmai s-a încheiat și în care am avut precipitații semnificative, nu a adus o ieftinire substanțială a prețurilor la energia electrică în piața spot, așa cum ar fi fost de așteptat. Tradițional, în această lună, ca și în precedenta, pe fondul abundenței apei, care conduce în general la o hidraulicitate crescută, prețurile în piața de energie au o tendință de scădere.

Și, într-adevăr, Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate al țării, a mers cu turbinele turate “bine”, în câteva rânduri și la puteri orare de peste 4.000 MW. Au fost momente când energia hidro a asigurat peste două treimi din consumul țării și am și exportat și, în plus, au fost și multe momente cu vânt puternic, deci și componenta de energie eoliană s-a văzut în piață. Singurul minus a fost absența, pentru două treimi din lună, a unui reactor de la Cernavodă, oprit planificat.

Însă datele agregate pe luna mai referitoare la evoluția prețului spot – prețul de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) arată că energia tranzacționată pe piața de la București tot scumpă a fost.

Foame mare de energie electrică: se cumpără imediat tot ce se scoate la vânzare în piață, la prețuri din ce în ce mai mari

Presiune pe facturi, inclusiv cele ale populației. Scumpiri de la 1 iulie

Consumatorii încep să resimtă efectele situației creșterii prețurilor în piață, în condițiile în care nu cresc doar prețurile spot – le folosim aici pentru că sunt mai transparente și mai ușor de comaparat. PZU este o piață spot, într-adevăr, dar cota acestei piețe este mare raportată la consumul național (tranzacțiile de vânzarea și cumpărare din PZU înseamnă cam 40% din consum) iar prețurile au crescut și pe celelalte platforme de tranzacționare cu livrare la termen.

Sursa: www.economica.net