Cum putem vorbi despre profit pentru IMM uri unde din cauza fiscalitatii excesive, firmele se zbat in lipsuri si mediocritate si de multe ori doar nebunia administratorilor fac ca acestea sa isi continuie activitatea si sa isi plateasca datoriile la bugetul de stat?

Starea de fapt in momentul de fata a firmelor din Romania este destul de ambigua dar un lucru e clar : pentru a supravietui in mediul de afaceri si sa fii pe profit , trebuie sa faci afaceri cu Statul roman . In caz contrar , ori faci dumping ori evaziune fiscala . Guvernatorul Bancii Nationale, dl Mugur Isarescu , spunea pe buna dreptate la o intalnire cu jurnalistii : ” ca sa supravietuiesti in Romania , ai o singura sansa – sa faci evaziune fiscala ” .
Fata de acestea , mai exista o varianta de supravietuire : sa faci export . Prin export , tva ul nu se mai plateste si in acest mod legal , firmele isi pot continua activitatea fara stresul lunar al impovararii excesive si fara chibzuinta al Executivului .
Nu putem fi la nesfarsit in zona de dezinteres din partea autoritatilor – in ceea ce priveste partea de investitii , dezvoltare si sustinere a activitatilor desfasurate de IMM uri , adica a celor care ofera economiei nationale o contributie la PIB de peste 73%  !
Este incalificabil si inexplicabil de ce nu avem inca un Guvern care sa inteleaga cum trebuie sa fie cheltuit banul public si cum trebuie sa fie respectat contribuabilul de rand . Nu se poate sa facem la nesfarsit experiente pe spatele IMM urilor si apoi sa ii denumim infractori !
Daca IMM urile nu se  pricep , de ce nu vine Guvernul cu un Plan de Afaceri  prin care sa ne demonstreze ca se poate trai bine in Romania dezoltand o firma in conditiile oferite de legislatia actuala . Fara evaziune fiscala , fara contracte cu Statul si fara export, o firma in Romania merge lunar in pierdere cu cel putin 5% . Cel putin !
Evaziunea fiscala este pretutindeni si este deranjant sa ne prefacem ca nu o vedem ! Procentul economiei gri nu este nici pe departe 16-18% ci este cel putin dublu !
Impozitarea excesiva a fortei de munca aduce o evaziune anuala estimata la peste 3 miliarde de euro ! De ce s.a ajuns aici ? Simplu : Analizati interviul dl Guvernator si veti intelege !
De aproape 10 ani vorbim despre evaziunea fiscala din constructii dar autoritatile se fac ca nu aud si nu inteleg . Toate constructiile executate in regie proprie atrag evaziunea fiscala si nimeni nu se sesizeaza desi de cel putin 8 ani , noi ne straduim prin nenumarate adrese catre autoritati sa sensibilizam acest lucru. Sunt miliarde de euro ascunse in subteran cu acordul tacit al celor care ar fi trebuit sa controleze . Foarte multi functionari publici , demnitari sau magistrati au in declaratii de avere imobile trecute ca fiind realizate in regie proprie , adica fara contract, fara documente , fara taxe platite catre stat .
In taximetrie sclavia moderna este prezenta la nivel national , la fel si evaziunea fiscala . Soferii platesc in fiecare zi cota catre patroni , avand contracte de 2 ore /zi sau fara activitate si nimeni nu plateste nimic catre bugetul de stat iar oamenii sunt neprotejati ( cei fara contract nu au nici o acoperire fata de sanatate sau protectia muncii ) . Nimeni nu misca un pai sau daca se face , se face cu pipeta fara nici o rezultanta asupra marilor proprietari de taxiuri .
Aproape in toate targurile organizate la nivel national , evaziunea fiscala este enorma . Se ascunde cineva de autoritati ? Nimeni , pentruca nu are rost . Nimeni nu spune nimic .

Biserica a strans o avere fabuloasa si a depasit Petromul  la ” cifra de afaceri” ! Cat a cotizat Biserica la bugetul de stat ? Zero lei . Ba mai mult, Statul a contribuit la multe din realizarile ( inutile ) Bisericii din ultimii ani .
Activitati productive desfasurate de Biserica fara autorizatie , incasari de miliarde , fara nici un deranj din partea celor care ar fi trebuit sa ii controleze .
Asta ca sa nu mai amintim de mita luata de aproape toti preotii care oficiaza slujbe pentru diverse evenimente solicitate de enoriasi .

Partidele politice au contribuit si contribuie din plin la economia subterana : campanii sponsorizate de firme cu sume ce depasesc cu mult limita maxima legala , bani fara chitanta , sponsorizari ce in final s-au dovedit a fi bani negri din economia gri , dar cui ii pasa ?
PSD a organizat la sfarsitul lunii martie la Casa Poporului , o sedinta de alegeri unde s-a organizat un bufet pentru participantii veniti din toata tara dar , pentru tot ce s-a vandut nu s-a eliberat nici un bon fiscal!!
Nu cred ca mai putem spune ca dorim sa tragem un semnal de alarma fata de situatia actuala , situatie care nu mai poate fi tolerata de contribuabili , de IMM urile care de ani de zile duc povara taxelor din ce in ce mai mari , fara nici o speranta de solutionare .
Si totusi , daca nu vom gasi o modalitate de a dialoga pentru a corecta impreuna toate marile probleme din economie , probleme care au dus multe firme in faliment , va trebui sa ne indreptam catre justitie . IMM urile au fost si sunt persecutate in permanenta , an de an , luna de luna dar reprezinta cel mai mare si constant Contribuabil !

In momentul de fata s-a pus o presiune enorma si partial nejustificata pe IMM uri , in conditiile in care marii contribuabili , de ani de zile scot din tara profitul sub diverse forme mascate de costuri ( nerealizate in realitate ci doar pe hartie ) .
Dorim sa vedem recuperat tot prejudiciul suferit de industria romaneasca ce a pierdut din 1990 si pana in prezent , aproximativ 1256 de unitati industriale!
Atat clasa politica cat si toti factorii de decizie din aceasta perioada , au permis distrugerea sistematica a economiei nationale!

In momentul de fata asistam la o demonstratie de forta din partea justitiei dar ne intrebam , nu sunt oare aceeasi oameni de anul trecut, sau de acum 5 ani ? De ce acum se scot dosare ce sunt in lucru de 5 sau 10 ani ? Chiar asa de mare este coincidenta sa fie solutionate acum toate?
Noi nu credem acest lucru dar avem incredere ca in ceasul al 12 lea, Guvernul va intelege ca trebuie sa isi trateze contribuabilii cu aceeasi atentie , nu in functie de culoarea politica sau de unele avantaje materiale oferite de firmele cu capital strain si sa gandeasca ca daca nu sunt sustinute IMM urile , economia va continua sa se miste in ritmul actual .
In Romania avem aproximativ 462 mii IMM uri , in timp de in Polonia sunt peste 3 milioane la o populatie aproape dubla !
Sigur , si bancile comerciale au un cuvant de spus in conditiile in care din totalul de IMM uri ce sunt in functiune , abia 18 mii au credite la banci pentru investitii sau sustinere activitate . In conditiile unei fiscalitati exagerate , fara activitati de export , un IMM nu se poate descurca decat de la o zi la alta , fara investitii , fara viitor !
Cine sustine IMM urile ? Nimeni ! Cine sustine mediul de afaceri ? Nebunia unor patroni ori prea indragostiti de munca lor ori prea optimisti !

Avem nevoie de un glas care sa se auda si la Guvern si la Presedintie , sa ne reprezinte interesele la toate sedintele unde se dezbate banul public muncit de cei ce aduc peste 73% din PIB ! Daca nu acum , atunci cand ?