Scutirea pentru autorizatia de construire in cazul anumitor constructii a fost propusă de deputatul PSD Andrei Valentin Sava.
În prezent este nevoie de autorizaţie de construcţie pentru orice tip de edificiu iar aceasta se obţine pe baza unui dosar care conţine actele de proprietate ale terenului, certificatul de urbanism, alte avize și aprobări cu plata unei taxe, potrivit legii 50/1991.

O autorizaţie este valabilă 12 luni cu posibilitate de prelungire încă 12 luni iar construcţia trebuie să înceapă în perioada de valabilitate.
În cazul în care construcţia nu începe în perioada de valabilitate și nici nu se cere prelungirea autorizaţiei tot procesul trebuie reluat.
Termenul de eliberare al autorizaţiei este de 30 de zile dar în fapt acesta poate ajunge și la 2-3 luni.

Astfel întregul demers și birocraţia excesivă duc la obţinerea acestei autorizaţii chiar și într-un interval de peste un an.
Legea sancţionează cu amendă și uneori chiar penal pe cei care nu au această autorizaţie și impune demolarea construcţiilor fără autorizaţie pe cheltuiala deţinătorului, se arată în motivarea proiectului legislativ.
Ca urmare a procesului greoi pe care îl au de parcurs cei care vor să construiască o construcție mică și după modelul finlandez unde nu este nevoie de autorizaţie de construcţie dacă structura este mai mică de 8,9 mp sau 11,9 mp în funcţie de zonă, deputatul Andrei Valentin Sava a inițiat o propunere legislativă.
Astfel, el propune scutirea de obţinerea autorizaţiei de construire pentru construcţii anexe din cadrul gospodăriilor, anexe cu o suprafaţă construită de până la 10 mp.

Iniţiativa a fost depusă spre dezbatere la Camera Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.
Modificarea legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii a fost respinsă de Senat la sfârșitul săptămânii trecute.