Producătorii de case pe structură de lemn, reuniţi în asociaţia “Romwoodhouse” solicită bancherilor să ia toate măsurile care se impun, în vederea stopării susţinerii şi încurajării activităţilor de construcţii locuinţe în regie proprie, prin acordarea de împrumuturi bancare.

 

În adresa trimisă Asociaţiei Române a Băncilor, producătorii susţin că  legislaţia în vigoare nu defineşte desfăşurarea lucrărilor în regie proprie. Astfel, în conformitate cu legea 50/1991 republicată, nu prevede o asemenea reglementare.

Prin Ordinul nr.1430/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii cap. 6, secţiunea 1 și 2 se prevăd anumite obligaţii ale investitorului/ beneficiarului/ emitentului autorizaţiei, ulterioare autorizării proiectului.

Prin finanţarea acestora se încurajează şi se susţine evaziunea fiscală (Regie proprie = lipsă de contract, lipsă taxe plătite către bugetul statului), susţine ing. Constantin Branca, preşedintele asociaţiei Romwoodhouse România.

Inspectoratul Teritorial de Munca din Iași a elaborat încă din 2011 o propunere de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, prin care se solicită interzicerea lucrărilor denumite – în “regie proprie” .

Din cauza celor ce aleg “regia proprie”, adică înteleg să se sustragă plăţilor de impozite şi taxe către bugetul statului, mii de firme dau faliment anual sau intră în insolvenţă, mai spune domnul Branca.

Acest articol a fost realizat de Asociația Romwoodhouse și publicat în Arena Construcțiilor.

Sursa: www.arenaconstruct.ro